Los inmigrantes usuarios de esta ONG han convocado una concentración de protesta por el cierre del centro, este viernes 19 a las 18h en la Plaça de Sant Jaume de Barcelona.
Agradecemos la máxima difusión posible,
Para más información: exaccems@gmail.com / 667235343 / 609376500
Enviem, per a la seva publicació, l'article "IMMIGRANTS D'UN SOL ÚS" signat per 28 ex treballadors i ex voluntaris de l'ONG ACCEM.
Els immigrants usuaris d'aquesta ONG han convocat una concentració de protesta pel tancament del centre, aquest divendres 19 a les 18h a la Plaça de Sant Jaume de Barcelona.
Agraïm la màxima difusió possible,
Per a més informació: exaccems@gmail.com / 667235343 / 609376500
_________________________________________________________
Retalls i ONG: immigrants d'un sol ús
En aquests moment, quan els immigrants són usats amb finalitats electorals i ningú s'atreveix a aixecar la veu per reclamar més drets i ajudes per a ells, la combinació de retalls socials i mala gestió en l'àmbit social estan tenint greus conseqüències que passen desapercebudes. Els pressupostos del 2011 tornen a retallar en un 40% el Fondo para la Acogida, Integración y Refuerzo Educativo de los Inmigrantes, que ja experimenta reduccions des del 2008. El govern ha retallat salvatgement els programes de suport per a la primera acollida i dins del programa d'integració s'inclouen les subvencions a ONG com ACCEM.
A les persones ex treballadores i ex voluntàries d'aquesta ONG que treballa "per la integració de les persones immigrades i refugiades" i que fa poc més de 4 anys va obrir delegació a Barcelona, ens envaeix la indignació en veure com l'entitat ha malgastat els diners públics que ha rebut i com ha abandonat a la seva sort les persones immigrades que tenien com a lloc de referència el centre de dia d'emergència social que gestionava, i en el qual ateníem les persones més vulnerables entre les vulnerables: nouvinguts, en situació irregular i / o en procés de sol·licitud d'asil.
Després d'anys d'esforç per fer una bona feina, hem vist com la mala gestió de la direcció de l'ONG ha acabat amb un projecte que considerem imprescindible. S'ha usat les persones immigrades com a moneda de canvi, en funció de la necessitat de l'entitat de captar o justificar subvencions. Així, s'han malgastat diversos milers d'euros per condicionar un centre que s'ha abandonat tot just dos anys després de les obres. S'han comprat equipaments setmanes abans de tancar el centre, i s'han pagat vacances extres a treballadors per facilitar el seu acomiadament. Usuaris citats per rebre una ajuda, s'han trobat amb que el seu treballador social de referència ja no hi era, ja que havia estat acomiadat sense cap avís previ el dia anterior, i no hi havia ningú per atendre'ls ni per donar-los una explicació, ni òbviament per derivar-los a altres recursos. Les persones, que abans eren la raó de ser de l'entitat, han deixat d'existir d'un dia per l'altre, com si només haguessin servit d'instruments per fer negoci amb la misèria.
Després del tancament, ACCEM Barcelona ha quedat reduïda a la seva mínima expressió; de 12 persones que treballaven a finals de 2009, avui només en queden 4. Les retallades han estat especialment dràstiques a la ciutat de Barcelona, probablement perquè l'equip de treballadors, que qüestionava la manca de claredat, la ineficàcia i l'estil autoritari, resultava incòmode. Al calaix queden ara les propostes, idees i il·lusions que pretenien crear projectes innovadors per a una ciutat i un col·lectiu necessitat, projectes oblidats que ja no es realitzaran.
A la web d'ACCEM parlen d'un model organitzatiu que ofereix "calidad, rigor e información veraz sobre la gestión de los recursos". Nosaltres només hem vist opacitat i arbitrarietat, i ens fan mal les víctimes de la seva ineficàcia, persones de Senegal, Ghana, o Mali a les quals temem trobar-nos pel carrer: què els hi direm? que ja no resultaven rendibles? Les subvencions no s'haurien d'haver retallat, però la mediocritat i l'oportunisme mai haurien d'haver estat subvencionats.
Recortes y ONG: inmigrantes de usar y tirar
En tiempos preelectorales donde los inmigrantes son usados como arma arrojadiza y nadie se atreve a levantar la voz para reclamar más derechos y ayudas para ellos, la combinación de recortes sociales y mala gestión en el ámbito social están teniendo graves consecuencias que pasan desapercibidas. Los presupuestos del 2011 vuelven a recortar en un 40% el Fondo para la Acogida, Integración y Refuerzo Educativo de los Inmigrantes, que ya viene siendo reducido desde el 2008. El gobierno ha recortado salvajemente los programas de apoyo para la primera acogida y dentro del programa de integración se incluyen las subvenciones a ONG como ACCEM.
A las personas ex trabajadoras y ex voluntarias de esta ONG que trabaja "por la integración de las personas inmigradas y refugiadas" y que hace algo más de 4 años abrió delegación en Barcelona, nos invade la indignación al ver cómo la entidad ha malgastado el dinero público que ha recibido y como ha abandonado a su suerte a las personas inmigradas que tenían como lugar de referencia el centro de día de emergencia social que gestionaba, y en el que atendíamos a las personas más vulnerables entre las vulnerables: recién llegados, en situación irregular y/o en proceso de solicitud de asilo.
Tras mucho esfuerzo y trabajo hemos visto como la mala gestión de la dirección de la ONG ha acabado con un proyecto que consideramos imprescindible. Se ha usado a las personas inmigradas como moneda de cambio, en función de la necesidad de la entidad de captar o justificar subvenciones. Así, se han malgastado varios miles de euros para acondicionar un centro que se ha abandonado apenas dos años después de las obras. Se han comprado equipamientos semanas antes de cerrar el centro, y se han pagado vacaciones extras a trabajadores para facilitar su despido. Usuarios citados para recibir una ayuda, se han encontrado con que su trabajador social de referencia ya no estaba, pues había sido despedido sin previo aviso el día anterior, y no había nadie ni para atenderles ni para darles una explicación, ni obviamente para derivarlos a otros recursos. Las personas, antes razón de ser de la entidad, han dejado de existir de un día para el otro, como si sólo hubieran servido de instrumentos para hacer negocio con la miseria.
Tras el cierre del centro de día, ACCEM Barcelona ha quedado reducida a su mínima expresión; de 12 personas que trabajaban a finales de 2009, solamente quedan hoy 4. Los recortes han sido especialmente drásticos en la ciudad de Barcelona, probablemente porque el equipo de trabajadores, que cuestionaba la falta de claridad, la ineficacia y el estilo autoritario de la gestión, resultaba incómodo. En el cajón se han quedado las propuestas, ideas e ilusiones con las que se pretendían crear proyectos innovadores para una ciudad y un colectivo necesitado, proyectos olvidados que ya no se realizarán.
En la web de ACCEM hablan de un modelo organizativo que ofrece "calidad, rigor e información veraz sobre la gestión de los recursos". Nosotros solo hemos visto opacidad y arbitrariedad, y nos duelen las víctimas de su ineficacia, personas de Senegal, Ghana o Mali a las que tememos encontrarnos por la calle: ¿qué les vamos a decir? ¿qué ya no resultaban rentables? Las subvenciones no deberían haberse recortado, pero la mediocridad y el oportunismo nunca deberían haber sido subvencionados.
No hay comentarios:
Publicar un comentario